Inköpsförening

img

I inköpsföreningen går konsumenter samman för att möjliggöra större beställningar hos grossister eller direkt från producenter.

Inköpsföreningar är ofta värderingsdrivna. En vilja att handla mer ekologiskt eller mer lokalt är ofta det som håller gruppen samman. I vissa fall är också pris en avgörande faktor, konsumenter går samman i en inköpsförening för att stärka sin köpkraft och få tillgång till billigare varor direkt hos grossister. OK startade sin bana som "Bilägarnas Inköpsförening" just med det målet - att gå samman för att pressa priser.

Inköpsföreningen är den enklaste formen av matkooperativ. En medlem samordnar en gemensam beställning. Efter leverans träffas de som beställt och delar upp varorna.

Exempel#

Ekokooperationen för 17!#

Ekokooperationen för 17! är en inköpsförening som varit igång sedan 2011 längs tunnelbanans linje 17 i Stockholm. Föreningen gör gemensamma inköp av ekologisk mat och andra ekologiska produkter direkt från grossist.

Från stadgarna:

Föreningen är en sammanslutning av miljömedvetna och rättvisesträvande medborgare. Deltagande är en konkret handling för ett ekologiskt hållbart och rättvist samhälle.

Länkar#

Ekokooperationen för 17!
Ekokooperationen Piskan
Ultimat
Ekokooperativet Potatisupproret
Svartrotens Inköpsförening
Kooperativet Nässlan
Lund Matvarukooperativ
Slåttergubbens Inköpsförening